O sindromu bolnog ramena

Sindrom bolnog ramena je bolni sindrom izazvan upalom elemenata koji obuhvataju zglob: mišića, tetiva i burzi, pri čemu je sam zglob najčešće intaktan. Sindrom bolnog ramena se pojavljuje najčešće nakon četrdesete godine života i podjednako obuhvata i muškarce i žene.

Jedan od najčešćih uzroka bola u ramenu je uklještenje tetive ili burze ramena. Do uklještenja dolazi zbog preterane aktivnosti ili ponavljanja istih pokreta ramenom, zato su ovom sindromu najviše podložni sportisti (plivači i teniseri) kao i radnici koji više časova drže ruke u visini glave ili iznad.

Drugi najčešći uzrok koji dovodi do bolnog ramena je nakupljanje depozita kalcijuma u tetivama rotatorne manžetne, koje obavijaju rameni zglob.

U početku bol se javlja prilikom određenih pokreta, podizanja ruke iznad ramena ili pri zamahivanju ruke ka napred iznad ramena. Pacijenti se najčešće ne javljaju lekaru sa pojavom prvih simptoma jer očekuju da će bol brzo proći. Bol može da se spušta skroz do šake ili da se pruža uz vrat ka glavi.

Ukoliko se bolno rame ne leči, vremenom se razvija hronično stanje u kome je bol konstantan a pojačava se prilikom pomeranja ramena. Ako se sindrom ne leči adekvatno može doći do nastanka ozbiljnijih povreda tetiva i otoka u mišićima. Ovi problemi mogu proizvesti niz drugih problema, poput smanjenja cirkulacije i atrofije mišića ramena. U zavisnosti od težine povrede ramena, nekada se javlja i otežano i usporeno podizanje ruke. Zanemarivanje simptoma dovodi do začaranog kruga, gde se bol sve više povećava, mišići i tetive slabe, a to sve dovodi do smanjenja aktivnosti ramena.

⚠️Imate ove simptome?
Zakažite svoj pregled na vreme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *